Šta uraditi u slučaju da neko umre?

Korisne informacije

Kada je neko preminuo, ima mnogo stvari o kojima treba voditi računa, od prijave smrti do obavještavanja određenih organizacija. Predlažemo da odmah obavijestite pogrebnu agenciju kako biste dobili savjete i podršku u vezi sa sljedećim koracima vezanim za planiranje sahrane i sve što tome sledi. Razumijevanje šta treba da uradite može vam pomoći da umanjite stres ili zbunjenost koju možda osjećate.

Korak 1: Dobijanje ljekarskog uvjerenja o uzroku smrti.

Nakon smrti, preporučujemo da odmah pozovete doktora. Oni će biti u mogućnosti da izdaju ljekarsko uvjerenje o uzroku smrti i da odgovore na sva vaša pitanja. Zatim ćete morati pronaći pogrebnu agenciju i organizovati prijevoz i čuvanje tijela pokojnika.

Korak 2: Registracija smrti.

Prijavite smrt u zemlji gjde je preminula voljena osoba. Pronađite matični ured u području gde se smrt dogodila i zakažite termin ili, uz vašu punomoć, to može obaviti pogrebna agencija.

Korak 3: Kontaktiranje pogrebne agencije.

Već u prvom koraku možete kontaktirati našu pogrebnu agenciju. Ako to još niste učinili, što pre nas kontaktirajte kako biste bili vođeni kroz sljedeće korake. Prilikom planiranja pogrebnih aranžmana, uzmite u obzir vrstu sahrane, kovčeg i druge detalje kao što su cvijeće i slično.

Korak 4: Razmotrite i druge detalje.

Dok se pogrebna agencija brine o svim dokumentima vezanim za preminulu osobu, organizaciji prijevoza i sahrane, postoje neke stvari o kojima biste se kao rodbina trebali brinuti. Obavijestite finansijske institucije s kojima je preminuli bio u kontaktu (banke, penzioni fondovi, mikrokreditne fondacije i sl.). Obavijestite poštanske i druge službe koje dostavljaju dokumenta na ime preminulog. Ako je preminula osoba bila zaposlena, obavijestite nadređene u kompaniji. U današnje vreme modernih tehnologija, razmislite i o nalogu preminulog na društvenim mrežama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Required fields are marked *

Nedavne objave

Imate li pitanje

Pozovite nas ili nam pišite na email.

Procedura u 3 koraka

U sledeća tri koraka ćemo Vam objasniti kako izgleda procedura prevoza i organizacije sahrane.

1. KONTAKT

Nakon što nas kontaktirate i dostavite sve potrebne podatke i detalje dostavićemo vam podatke i cijene usluga za koje ste zainteresovani.

2. DOKUMENTACIJA

Ukoliko se odlučite za naše usluge dostavićete nam potrebnu dokumentaciju nakon koje ćemo krenuti u proceduru pripreme prevoza pokojnika i organizovanja usluga koje ste izabrali.

3. PREVOZ I USLUGA

Nakon obavljanja papirologije naši vozači dolaze na kućnu adresu pokojnika te organizuju prevoz do dogovorene destinacije