Šta uraditi kada se smrt desi u staračkom domu?

Korisne informacije

ŠTA SE DEŠAVA ODMAH NAKON SMRTI U STARAČKOM DOMU?

Ukoliko nažalost dođe do smrti voljene osobe dok je bila smještena u staračkom domu, osoblje će biti upućeno kako postupiti i koje korake treba poduzeti. Oni su tu da vam pomognu i mogu vam pružiti savjete o sljedećim postupcima. Ako niste prisutni u trenutku smrti, osoblje staračkog doma će vas što prije obavijestiti o ovom tužnom događaju. Ukoliko želite, možete zatražiti da vidite preminulu osobu.

OČEKIVANA ILI NEOČEKIVANA SMRT U STARAČKOM DOMU

Ljekar će potvrditi smrt i obavijestiti ljekara opće prakse kako bi se smrt službeno registrirala. Obično će osoblje staračkog doma obaviti ovaj postupak umjesto vas. Ako se smrt očekivala ili je ljekar opće prakse pregledao vašu voljenu osobu u posljednjih 14 dana, ljekar će izdati ljekarsko uvjerenje o uzroku smrti, koje vam je potrebno za registraciju smrti.

Ukoliko je smrt iznenadna ili uzrok smrti nije poznat, ljekar ili osoblje staračkog doma će kontaktirati mrtvozornika (ili nadležnu službu). Mrtvozornik može naložiti obdukciju ili uviđaj kako bi se utvrdio uzrok smrti, a zatim izdati dokumente potrebne za registraciju smrti. Važno je napomenuti da se sahrana ne može obaviti dok se ne završi uviđaj mrtvozornika i ne utvrdi uzrok smrti.

ŠTA SA TIJELOM PREMINULE OSOBE AKO UMRE U STARAČKOM DOMU?

Osoblje staračkog doma ima protokole koji osiguravaju da se tijelo preminule osobe dostojanstveno zbrine. Obično će tijelo biti preneseno u njihovu prostoriju ili drugi privatni prostor gdje će mirno ležati do obavještavanja porodice i dostavljanja ljekarskog uvjerenja o uzroku smrti, a zatim će pogrebno društvo biti pozvano da preuzme tijelo.

ŠTA ĆE SE DESITI SA IMOVINOM PREMINULE OSOBE AKO UMRE U STARAČKOM DOMU?

Starački dom će obično stupiti u kontakt s vama (ili najbližim rođacima) kako bi dogovorili prikladno vrijeme za preuzimanje stvari preminule osobe. Većina staračkih domova će vam zatražiti da potpišete dokumente kojima potvrđujete preuzimanje tih predmeta.

MOJA VOLJENA OSOBA JE PREMINULA U STARAČKOM DOMU I BILA DONOR ORGANA

Ukoliko niste sigurni da li je vaša voljena osoba bila registrovana kao donor organa, starački dom bi trebao biti u mogućnosti provjeriti to umjesto vas. Proces doniranja organa počinje provjerom da je osoba preminula, a zatim se dobiva pristanak za donaciju bilo kojeg upotrebljivog organa.

KOJI SU SLJEDEĆI KORACI?

Naše ljubazno osoblje će vam pružiti podršku i pomoć u procesu planiranja sahrane. Imamo vodič koji opisuje korake koje treba poduzeti kada neko premine, a koji će vam pomoći u registraciji smrti i svim ostalim postupcima koji slijede nakon toga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Required fields are marked *

Nedavne objave

Imate li pitanje

Pozovite nas ili nam pišite na email.

Procedura u 3 koraka

U sledeća tri koraka ćemo Vam objasniti kako izgleda procedura prevoza i organizacije sahrane.

1. KONTAKT

Nakon što nas kontaktirate i dostavite sve potrebne podatke i detalje dostavićemo vam podatke i cijene usluga za koje ste zainteresovani.

2. DOKUMENTACIJA

Ukoliko se odlučite za naše usluge dostavićete nam potrebnu dokumentaciju nakon koje ćemo krenuti u proceduru pripreme prevoza pokojnika i organizovanja usluga koje ste izabrali.

3. PREVOZ I USLUGA

Nakon obavljanja papirologije naši vozači dolaze na kućnu adresu pokojnika te organizuju prevoz do dogovorene destinacije