Šta uraditi kada neko umre u inostranstvu?

ŠTA U SLUČAJU KADA NEKO UMRE U INOSTRANSTVU?

Donosimo kratak vodič šta učiniti kada neko umre u inostranstvu kako bismo Vam olakšali sve nedoumice. Bez obzira da li ste kod kuće i saznate da vam je voljena osoba umrla u inostranstvu, ili ste sa njima u inostranstvu kada preminu u nastavku pronađite odgovore na sva vaša pitanja.

POSTUPCI BEZ OBZIRA NA VAŠU LOKACIJU

Ukoliko ste u inostranstvu prisutni u momentu smrti vaše osobe kontaktirajte najbližu ambasadu ili konzulat. Zatim obavijestite lokalnu policiju, jer će vam moći pomoći da stupite u kontakt sa najbližom ambasadom ili
konzulatom.

Ukoliko je vaša preminula osoba u inostranstvu a vi niste, konzulat je zakonski obavezan da kontaktira najbliže rođake. To možete saznati u samoj ambasadi, ili policija može dobiti instrukcije da vam to kaže.

PRIJAVA SMRTI U INOSTRANSTVU

Potrebno je da prijavite smrt vaše voljene osobe u zemlji u kojoj je preminula. Ako niste sigurni kako to učiniti, najbliža ambasada ili konzulat će vam moći pomoći. Ako je vaša voljena osoba umrla dok je bila na brodu ili avionu, morate prijaviti smrt u zemlji u kojoj je brod ili avion registrovan, a ne u kojoj se brod ili avion nalazio u trenutku smrti.

KAKO DONIJETI TIJELO KUĆI

Donošenje tijela kući iz inostranstva je jednostavan proces a potrebno je da pratite sljedeće korake:

Potrebno je da nabavite engleski prevod izvoda iz matične knjige umrlih sa kojim ćete dobiti dozvolu za donošenje tijela kući od strane mrtvozornika u zemlji u kojoj je vaša voljena osoba preminula.

Kada tijelo vaše voljene osobe vratite kući, potrebno je da se odnese prevod izvoda iz matične knjige umrlih u matičnu kancelariju, na mjestu gdje želite da se obavi sahrana.

KAKO DONIJETI KUĆI PEPEO VAŠE VOLJENE OSOBE KOJA JE KREMIRANA

Ako je vaša voljena osoba kremirana u inostranstvu, ali želite da njen pepeo donesete kući, potrebni su vam izvod iz matične knjige umrlih i potvrda o kremaciji. Ovaj proces će zavisiti od propisa zemlje.