Šta uraditi kada vaša voljena osoba umre u inostranstvu?

Korisne informacije

ŠTA U SLUČAJU KADA NEKO PREMINU U INOSTRANSTVU?

Evo kratkog vodiča koji će vam pomoći da se snađete u situaciji kada neko umre u inostranstvu. Bez obzira da li ste kod kuće i saznate da vam je voljena osoba preminula u inostranstvu, ili ste sa njima u inostranstvu kada dođe do smrti, ovdje ćete pronaći odgovore na sva vaša pitanja.

POSTUPCI BEZ OBZIRA NA VAŠU LOKACIJU

Ukoliko ste u inostranstvu prisutni u momentu smrti vaše osobe kontaktirajte najbližu ambasadu ili konzulat. Zatim obavijestite lokalnu policiju, jer će vam moći pomoći da stupite u kontakt sa najbližom ambasadom ili konzulatom. Ukoliko je vaša preminula osoba u inostranstvu a vi niste, konzulat je zakonski obavezan da kontaktira najbliže rođake. To možete saznati u samoj ambasadi, ili policija može dobiti instrukcije da vam to kaže.

PRIJAVA SMRTI U INOSTRANSTVU

Potrebno je da prijavite smrt vaše voljene osobe u zemlji u kojoj je preminula. Ako niste sigurni kako to učiniti, najbliža ambasada ili konzulat će vam moći pomoći. Ako je vaša voljena osoba umrla dok je bila na brodu ili avionu, morate prijaviti smrt u zemlji u kojoj je brod ili avion registrovan, a ne u kojoj se brod ili avion nalazio u trenutku smrti. KAKO DONIJETI TIJELO KUĆI Donošenje tijela kući iz inostranstva je jednostavan proces a potrebno je da pratite sljedeće korake: Potrebno je da nabavite engleski prevod izvoda iz matične knjige umrlih sa kojim ćete dobiti dozvolu za donošenje tijela kući od strane mrtvozornika u zemlji u kojoj je vaša voljena osoba preminula. Kada tijelo vaše voljene osobe vratite kući, potrebno je da se odnese prevod izvoda iz matične knjige umrlih u matičnu kancelariju, na mjestu gdje želite da se obavi sahrana.

KAKO DONIJETI KUĆI PEPEO VAŠE VOLJENE OSOBE KOJA JE KREMIRANA

Ako je vaša voljena osoba kremirana u inostranstvu, ali želite da njen pepeo donesete kući, potrebni su vam izvod iz matične knjige umrlih i potvrda o kremaciji. Ovaj proces će zavisiti od propisa zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Required fields are marked *

Nedavne objave

Imate li pitanje

Pozovite nas ili nam pišite na email.

Procedura u 3 koraka

U sledeća tri koraka ćemo Vam objasniti kako izgleda procedura prevoza i organizacije sahrane.

1. KONTAKT

Nakon što nas kontaktirate i dostavite sve potrebne podatke i detalje dostavićemo vam podatke i cijene usluga za koje ste zainteresovani.

2. DOKUMENTACIJA

Ukoliko se odlučite za naše usluge dostavićete nam potrebnu dokumentaciju nakon koje ćemo krenuti u proceduru pripreme prevoza pokojnika i organizovanja usluga koje ste izabrali.

3. PREVOZ I USLUGA

Nakon obavljanja papirologije naši vozači dolaze na kućnu adresu pokojnika te organizuju prevoz do dogovorene destinacije