Šta uraditi kada neko umre kod kuće?

Kada vaša draga osoba umre kod kuće, postoji niz stvari koje treba razmotriti u zavisnosti od toga da li je smrt očekivana ili neočekivana.

UKOLIKO NEKO UMRE KOD KUĆE A SMRT SE OČEKIVALA

Kada se očekuje smrt, naredni koraci se neznatno razlikuju u zavisnosti od doba dana. Ako je vaša voljena osoba umrla tokom dana, a smrt se očekivala, na primjer, od neizlječive bolesti, što prije kontaktirajte njihovog ljekara opšte prakse ili pogrebno preduzeće.

Ako je vaša voljena osoba preminula noću, ipak biste trebali nazvati telefonsku liniju za pomoć NHS-a (pozovite nadležnu službu u vašoj zemlji) i oni će vas posavjetovati koji su dalji koraci. Možete pričekati do jutra prije nego kontaktirate njihovog ljekara opšte prakse.

U oba slučaja, ako niste najbliži rođaci ili bliski srodnici, trebali biste ih odmah obavijestiti.

Ako je uzrok smrti poznat, ljekar će izdati ljekarsko uvjerenje o uzroku smrti, koje vam omogućava da registrujete smrt.

UKOLIKO NEKO UMRE KOD KUĆE A SMRT SE NIJE OČEKIVALA

Ako je smrt bila neočekivana, odmah pozovite policiju i hitnu pomoć pozivom na definisan broj u vašoj zemlji. Operater će vam dati upute šta trebate dalje učiniti, uključujući utvrđivanje da li možete pokušati reanimirati osobu. Hitna pomoć će po dolasku ili pokušati reanimaciju ili će potvrditi smrt.

Ako je uzrok smrti nepoznat, važno je da ostavite područje netaknuto (osim pokušaja reanimacije). Policija će se pobrinuti da pogrebnik preuzme pokojnika i preuzme tijelo na svoju brigu, djelujući u ime mrtvozornika ako je smrt neočekivana.

Ako medicinski profesionalac nije siguran u stvarni uzrok smrti, čak i ako je očigledno bio prirodnim uzrokom, ili ako je preminuli preminuo iznenada ili neprirodno, kontaktiraće mrtvozornika (ili državnog tužioca). Mrtvozornik ili fiskalni prokurist može narediti obdukciju ili uviđaj kako bi se utvrdio uzrok smrti, a zatim izdati dokumente koji omogućavaju registraciju smrti.

Važno je napomenuti da se sahrana ne može obaviti dok se mrtvozorni uviđaj ne završi i ne utvrdi uzrok smrti.