Pogrebne usluge

,,I mržnja i ljubav daju sadržaj i pravo na opstanak ljudima oko nas. Podržavaju i one koji ne postoje u fizičkom životu. Dok god su u nama, a mi smo još tu, dotle nema mrtvih za nas ni oko nas. Groblje je samo ondje gdje je i naš grob.” (Milan Begović)

Smrt voljenih je uvijek bolna i neočekivana za sve. Kako bi  olakšali Vaše teške trenutke prilikom gubitka voljene osobe nudimo Vam kompletne internacionalne pogrebne usluge prevoza pokojnika iz svih zemalja svijeta uključujući završenu svu neophodnu popratnu dokumentaciju  sa velikim izborom pogrebne opreme različitih proizvođača po zagarantovano i provjereno najpovoljnijim cijenama.

U našoj radnji nalazi se veliki izbor sanduka (kovčega), popratnih pokrova, opreme za sanduk, krstova, križeva, bašluka i tabuta.

Pored ovoga vršimo usluge izrade smrtovnica (umrlica), nabavku opreme, crnine (odijelo) za pokojnika kao i organizovanja ručka za sahrane. Nudimo i cvijeće, suze, svijeće kao i veliki izbor lampiona.

Osim navedenih usluga, naše preduzeće organizuje dočeke i  prevoz pokojnika (do)  na svim međunarodnim aerodromima, kao i sve vrste ekshumacija.

U saradnji sa našim partnerima u Zagrebu, nudimo i usluge kremiranja  pokojnika i sve to u najbržem vremenskom roku. Naša firma posjeduje specijalizovana auta za prevoz pokojnika, a godine iskustva i rada su učinile da svakim danom sve više napredujemo u našoj djelatnosti što svjedoče mnogi gradovi Evrope i šire u kojima gotovo svakodnevno obavljamo posao (London, Pariz, Prag, Minhen, Beč, Budimpešta, Beograd, Rim, Milano, Frankfurt…), te uspješna poslovna saradnja sa konzulatima i drugim inostranim ali i domaćim pogrebnim firmama kako bi dokumentacija i prevoz pokojnika zahtijevali minimum vremena i troškova.
Za Vas smo na raspolaganju 24h u sedmici!

 

 PREVOZ POKOJNIKA U ZEMLJI I INOSTRANSTVU:

sanduk-1-174x174

 

Na Vaš poziv pojavljujemo se u najkraćem vremenskom roku na dogovoreno mjesto (zavisi od toga da li je preminula osoba u trenutku smrti bila u bolnici, kući ili negdje drugo). Ugovaranje termina sahrane  i izbor pogrebne opreme. Pribavljanje kompletne dokumentacije, odlazak do konzulata i drugih ustanova i druge neophodne korake obavlja naše preduzeće.

 

 

 

Postoje sljedeće vrste prevoza:

 • unutar grada,
 • unutar groblja,
 • zemlje (države),
 • međunarodni prevoz.

Unutar grada posmrtni ostaci se prevoze:

 • od mjesta nastupanja smrti do mrtvačnice, hladnjače ili kuće,
 • od kuće do groblja (kapele),
 • do mjesta na kome će se izvršiti obdukcija ili balsamovanje.

-Prevoz unutar groblja se obavlja posebnim za tu svrhu opremljenim vozilima koja imaju mogućnost veoma tihog kretanja, kao i kretanja smanjenom brzinom. Ako pravila religije zahtijevaju drugi postupak ( nošenje kovčega na rukama) odstupa se od navedenih normi.

-Za prevoz umrlih u zemlji, iz jednog mjesta u drugo, potrebna je sprovodnica koju izdaje organ uprave za poslove sanitarne inspekcije čiji službenik po pravilu prisustvuje opremanju, a koju opet pribavlja (u smislu dokumentacije) naše pogrebno preduzeće.

-Kod međunarodnog prevoza tijelo pokojnika se smiješta u metalni kovčeg, čije je dno pokriveno slojem upijajuće materije. Kovčeg treba da je hermetički zatvoren (zavaren) i potom se stavlja u drveni kovčeg.

Prevoz se nastoji organizovati tako što se obezbjeđuje što brži transport, a radnici pogrebnog preduzeća, diplomatskog predstavništva, carinici i drugi organi treba da vode računa o emocionalnim i drugim okolnostima koje su vezane za prevoz umrlih.

 

EKSHUMACIJA POKOJNIKA:

Ekshumacijom se naziva iskopavanje već sahranjenih osoba.
Isključivo se obavljaju u “hladnim mjesecima”, tj. od 01.10-01.05.

Riješavamo kompletnu administraciju.

Ekshumacija može biti redovna i vanredna, kao suha i mokra zavisno
od starosti sahranjenih posmrtnih ostataka.

Redovna ekshumacija je ukoliko se iskopavanje vrši poslije proteklog roka na koji se, saglasno pravilima groblja, izdaje grobno mjesto. Po isteku ovog roka (rotacionog turnusa) može se uz novu taksu obnoviti pravo korištenja (ukoliko takva mogućnost postoji) ili se pristupa ekshumaciji, a iskopano mjesto se koristi za nove ukope.

Vanredna ekshumacija se vrši:

 • radi sudskog uviđanja,
 • uslijed premještanja (transplatacije) groblja,
 • radi prenosa posmrtnih ostataka i njihovog ukopa na drugom mjestu,
 • radi kremiranja posmrtnih ostataka koji su ukopani na tradicionalan način,
 • radi ukopa novog umrlog u isti grob.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *